sapun pentru copii

Istoria noastra incepe la 3 martie 1886, pe strada Traian nr 21-23 a unui oras cosmopolit din Romania, cand Lipa Braunstein obtine de la Primarie dreptul de a-si deschide fabrica (conf. istoricului Tudose Tatu in cartea „Istoria trudita a fabricilor uitate”).

La acea vreme  William Procter si James Gamble tocmai atinsesera maximum de notorietate in calitate de furnizori de sapun si lumanari pentru armata confederala nord-americana in razboiul civil, iar Wiliam Colgate inova cu sapunurile sale prin parfumare cu uleiuri esentiale. Apoi In 1890 farmacistul Paul Carl Beiersdorf fonda Nivea, iar in1898, the B.J. Johnson Company fonda sapunul Palmolive.

In 1891, Lipa Braunstein isi numeste fabrica Apollo, iar in 1901 se inregistreaza denumirea de Cheia. In 1908 cu 60 de angajati produce 120.000 kg de sapun, intre sortimente regasindu-se varianta de „sapun romanesc„.

In acele vremuri, in1903 farmacistul Hans Schwarzkopf din Munchen inventa samponul praf si incepea colaborarea cu Fritz Henkel.

In perioada interbelica Cheia este esentialmente un sapun burghez, specializat pe functii si promovat sub limbaje educationale (conf. arhiva Ziarului Universul din 1933). Tehnologia tradiţională manufacturieră, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atrăgea aprecierea ofiţerilor germani care îl asociau cu săpunurile franţuzeşti, superior calitativ săpunurilor germane.

În 1948 fabrica a fost naţionalizată. Pe vremea lui Ceauşescu, în 1975, în plină perioadă de industrializare a României, fabrica a fost retehnologizată ajungînd principalul producător de săpun din Romania, cu peste 2000 angajaţi. Desi retetele se minimalizeaza si i se rastringe specializarea, Săpunul Cheia devine universal în societatea acelor vremuri: în industrie, în armată, în agricultură, pînă în orice familie românească Sapunul Cheia acoperea toate funcţiile – spălatea mâinilor şi corpului, spălarea părului, bărbierirea, spălarea rufelor sau a covoarelor.

Glumele specifice acelor vremuri de tipul „Vrei să cucereşti Femeia? Foloseşti săpunul Cheia!?” devin sloganuri hazlii.

Din 2011, poate din nostalgie, muncim perseverent la rescrierea unei istorii seculare românesti în producţia de săpun prin adaptarea la prezent, cu informaţie, inovaţie şi tehnologie contemporană.
Acum, în secol XXI, Apollo Cheia SRL, pe baza împletirii celor două forţe seculare, Apollo şi Cheia, prin îmbinarea trecutului cu prezentul, respectînd definiţia termenului de săpun prin dicţionar sau lege naturală a chimiei,
prin muncă de Om ca pe vremea lui Lipa Braunstein dar fără limitări la ingrediente ca pe Vremea lui Ceauşescu,
îşi doreşte acoperirea acelui gol existent pe piaţa autohtonă, de produs românesc, şi accesul spre cea internaţională
luxuriantă, naturală şi lucrată manual,

aici, în Transilvania, locul unde Omul şi Natura coexistă paşnic!

Vezi Produsele Noastre

5.000

DE CLIENTI MULTUMITI

14.000

DE PRODUSE VANDUTE

401

PRODUSE DIFERITE DISPONIBILE

9

TARI IN CARE SE VINDE SAPUNUL CHEIA

PRODUSELE CHEIA SUNT

NATURALE 100%
ROMANESTI 100%
TRADITIONALE 100%
HANDMADE 100%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *