sapun pentru copii

Istoria noastra incepe la 3 martie 1886, pe strada Traian nr 21-23 a unui oras cosmopolit din Romania, cand Lipa Braunstein obtine de la Primarie dreptul de a-si deschide fabrica (conf. istoricului Tudose Tatu in cartea „Istoria trudita a fabricilor uitate”).

La acea vreme  William Procter si James Gamble tocmai atinsesera maximum de notorietate in calitate de furnizori de sapun si lumanari pentru armata confederala nord-americana in razboiul civil, iar Wiliam Colgate inova cu sapunurile sale prin parfumare cu uleiuri esentiale. Apoi In 1890 farmacistul Paul Carl Beiersdorf fonda Nivea, iar in1898, the B.J. Johnson Company fonda sapunul Palmolive.

In 1891, Lipa Braunstein isi numeste fabrica Apollo, iar in 1901 se inregistreaza denumirea de Cheia. In 1908 cu 60 de angajati produce 120.000 kg de sapun, intre sortimente regasindu-se varianta de „sapun romanesc„.

In acele vremuri, in1903 farmacistul Hans Schwarzkopf din Munchen inventa samponul praf si incepea colaborarea cu Fritz Henkel.

In perioada interbelica Cheia este esentialmente un sapun burghez, specializat pe functii si promovat sub limbaje educationale (conf. arhiva Ziarului Universul din 1936). Tehnologia tradiţională manufacturieră, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atrăgea aprecierea ofiţerilor germani care îl asociau cu săpunurile franţuzeşti, superior calitativ săpunurilor germane.

În 1948 fabrica a fost naţionalizată. Pe vremea lui Ceauşescu, în 1975, în plină perioadă de industrializare a României, fabrica a fost retehnologizată ajungînd principalul producător de săpun din Romania, cu peste 2000 angajaţi. Desi retetele se minimalizeaza si i se rastringe specializarea, Săpunul Cheia devine universal în societatea acelor vremuri: în industrie, în armată, în agricultură, pînă în orice familie românească Sapunul Cheia acoperea toate funcţiile – spălatea mâinilor şi corpului, spălarea părului, bărbierirea, spălarea rufelor sau a covoarelor.

Glumele specifice acelor vremuri de tipul „Vrei să cucereşti Femeia? Foloseşti săpunul Cheia!?” sau ”Ce și-ar fi dorit Femeia? Dacă nu săpunul Cheia! ”devin sloganuri hazlii.

Din 2011, poate din nostalgie, muncim perseverent la rescrierea unei istorii mai lungi de 100 de ani in productia romaneasca de sapun  prin adaptarea la prezent, cu informaţie, inovaţie şi tehnologie contemporană.
Acum, în secol XXI, Apollo Cheia SRL, prin muncă de Om ca pe vremea lui Lipa Braunstein dar fără limitări la ingrediente ca pe Vremea lui Ceauşescu,îşi doreşte acoperirea acelui gol existent pe piaţa autohtonă, de produs românesc, şi accesul spre cea internaţională luxuriantă,

Rescriind cu mândrie o istorie mai lungă de 100 de ani în producția românească de săpun!

Vezi Produsele Noastre

11 thoughts on “DESPRE NOI

 1. Adina says:

  Intamplator am dat peste acest site,cred ca am citit 90% din descrierea produselorsi am fost placut surprinsa .Din pacate azi am facut o comanda mare(produse necesare unei familii pt o perioada aproximativ de 2 luni) de sampon ,gel de dus,… ce contin multe substante chimice .Promit ca voi incerca aceste produse !

  • Alin LASLO says:

   Buna ziua, Va multumim pentru recenzie! Din pacate nu am gasit in arhiva noastra datele dvoastra de contact pentru a identifica despre care produse este vorba. Insa va putem garanta exactitatea ingredientelor afisate la baza oricarei descrieri de produs. Din respect pentru consumatorul roman, in consonanta cu legislatia care ne ghideaza( resp, Regulamentul 1323 CE) afisam ingredientele atat ca denumire chimica in limba romana cat si ca denumire INCI. Din simplul fapt ca dorim a ne informa cat mai corect toate grupele de consumatori. Choiar si pe cei care nu stiu ca Butyrospermum Parki ( in limbaj INCI) este de fapt untul de shea. Lista scurta de ingrediente, descrierile cu mult mai putin marketing si ulterior mirosul altfel al produselor noastre va vor convinge ca o comanda spre noi nu reprezinta o greseala. Decat daca nivelul dvoastra de asteptari este mult prea departe de ceea ce oferim . Inca o data va mutumim pentru recenzia dvoastra! Absolut orice punct de vedere ne este util si la un moment dat, daca este pertinent, il vom analiza si implementa.

 2. Gradinariu Anisoara says:

  Bună ziua! Am aflat, întâmplător, despre revenirea pe piața cu produse noi și naturale. Am făcut o comanda. Abia aștept sa primesc și sa încerc produsele!

 3. ioana says:

  As vrea sa intreb inainte sa fac comanda .vad ca majoritatea produselor au ca si ingredient unturi saponificate. este untura de de origine animala? mai exact de porc ?

  • Alin LASLO says:

   Buna ziua, Da, este untura animala, poate fi si de porc. Untura ( chiar in procente mici, pana in 5% dupa caz) face legatura simbolica cu standardul romanesc si reprezinta principiu pe care il respectam .

 4. Nicoleta says:

  Produsele dvs sunt vegane si netestate pe animale, inclusiv ingredientele? Si daca da aveti certificare in acest sens? Acum se obtine certificarea si in Romania. Multumesc

  • Alin LASLO says:

   Buna ziua, Produsele noastre nu sunt vegane decat in procent mic fara a urmari acest target. Produsele noastre nu sunt testate pe animale, la marea majoritate avem campanii de evaluare care acopera si evaluarea dermatologica. Va multumim pentru informatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *