Hammam

Hammam , ca baie turceasca, știai că a apărut în Țările Române încă din secolul XVI? Chiar daca iti e greu sa crezi, primul hammam atestat in Tarile Romane a fost in Bucuresti in secolul XVI. Urmatorul hammam , in acelasi secol, la Iasi iar in la inceput de secol urmator a ajuns si la Targoviste , cand inca era capitala din acea vreme. Acestea au fost aduse de la Istambul de catre domnitorii acelor vremi. Unul fiind Alexandru Ioan Mircea zis Oaie Seaca, apoi de catre greci. Inclusiv biserica avea in proprietate un Hammam la Bucuresti si unul la Iasi. In prima faza hammamurile au fost bai publice ulterior au fost identificate si in conacele boierilor avuti, de exemplu in secolul XVII sunt dovezi ca familia Cantacuzinilor avea asa ceva. In timp rolul acestora s-a dezvoltat si spre alte tabieturi balneare, masajul in spuma de sapun preluand in vremurile contemporane denumirea de hammam. Si atunci ca acum, rolul balnear a fost dublat de cel de socializare, sub forme diverse, chiar petreceri cu cafea si bautura, finalizate deseori cu focuri de artificii.

Sapunul

Pe atunci era un produs extrem, extrem de pretios, el facea parte din trusoul de zestre al frumoaselor domnite. Boierii bogati foloseau sapun de calitate adus chiar din Creta sau Smirna. Populatia folosea in cel mai bun caz sapun de Targoviste.

Ultimul hammam boieresc pastrat il gasiti pe Domeniile Golescu de langa Bucuresti. Aici, incepand cu 7 iunie, timp de 3 luni puteti vizita o expozitie cu produse specifice Ritalului Imbăierii la români.

Multumim d-lui Tudor Dinu care prin cartea sa „Băi, hammamuri, desfătări” Editura Humanitas, 2024 ! Acesta ne-a fost sursa de inspiratie si va invitam sa o cumparati si sa descoperiti o istorie incredibila!

Lasă un răspuns