Sapun multiscop

sapun multiscop

Sapun multiscop este un termen tradus din englezescul ”multipurpose soap” si  defineste acel sapun care are mai multe aplicatii, pe linga cea de igiena umana. Nu este identic cu sapunul de toaleta destinat igienei umane care are mai multe roluri. sapun multiscop

Chiar si in perioada interbelica singurul tensioactiv existent era sapunul. Detergentii de sorginte chimica inca nu aparusera. Nici macar LaureathEterSulphate-ul , tensioactivul detergent generic denumit ca ”sapun artificial”  nu apucase a se implementa pe piata chiar daca a fost inventat in 1929.

Sapunul multiscop este un concept de secol XIX. Cel mai renumit produs la acea vreme era al viitorului multinational Procter& Gamble. Alaturat va prezentam o reclama a lui, in care se inducea multiaplicabilitatea lui sub limbajul ” ai nevoie de un singur sapun

In istoria noastra il gasim implementat in anii 30 sub sloganul     ” In casa D-tale exista Cheia, sapunul care indeparteaza murdaria si germenii de boala” intr-o campanie de promovare din Ziarul Universul . Imaginea produsului este stema contemporana a conceptului pe care ne-am asumat-o.

Conceptul de sapun multiscop, ca atare, nu este nici macar inovatia noastra. Produsele noastre sunt doar adaptari ale retetelor noastre pe functiile asumate.Indiferent de tipul lui  il consideram sapunul gospodinei pricepute fiindca permite gospodinei sa-si crreeze propria solutie pentru curatarea casei, asa cum isi creeaza propria prajitura.

In oferta internationala exista si varianta solida a sapunului multiscop. Prin formatul redus de multiaplicabilitate noi nu ni l-am asumat in productie. Fortat am putea accepta ca cel mai rudimentar sapun al nostru ar putea acoperi denumirea. Dar fara a avea si performante adevarate.

sapun multiscop

Oferta internationala cea mai variata este pe format lichid. Anumite uleiuri saponifica aproape lichid. Cel mai renumit si des folosit este uleiul de masline. Pe aplicatia ”multipurpose soap” un producator american si-a facut un renume chiar peste francezi sau altii din spatiul mediteranean. O alta solutie tehnica facila o reprezinta uleiul de floarea soarelui.

Noi ne-am straduit ca retetele produselor clasice sa le transformam in formate lichide. Asta pentru a avea stabilitate in aprovizionare si a fructifica acele calitati care deja sunt certificate de o experienta profunda.

Oferta pasta de sapun, real pasta de sapun, nu doar pasta, este rara. Uleiurile care saponifica solid in format tare, in lichid saponifica pasta. Tehnologia este una mai elaborata decat la saponificarea uleiului de masline sau de floarea soarelui. Necesita pasi intermediari, impun termene concrete, nu suporta delasare. Probabil asta este cauza pentru care oferta industriala poractic este inexistenta. Probabil, in sistem industrial, pina l-ar turna in ambalaje s-ar intari.

Explicatia saponificarii in pasta sau lichid o reprezinta inlocuirea bazei de hidroxid de sodiu cu cea de hidroxid de potasiu. Astfel ele se mai regasesc pe piata si sub denumirea de sapun de potasiu.

Formatul pasta/lichid permite reala aplicatie multiscop. Formatiul pasta aduce comoditate in plus in aplicare fata de cel solid.La aceeasi  putere. Formatul lichid aduce posibilitatea jocurilor de dilutie pentru fiecare aplicatie in parte, permitind real acoperirea a cit mai multor scopuri.

Astfel, in secol XXI, cu ingrediente, informatie si tehnologie contemporana am putut genera Sapun multiscop la nivele de calitate superioare celor trecute. de secol XIX sau de perioada interbelica.

Lasă un răspuns