Oleu descantec

Oleu Descantec, ca asociere magica, este un ritual ancestral perpetuat pana in ziua de azi. Chiar dogmele bisericesti incarca cu har Oleul in ritualul miruirii .

Dar ce este Oleul? Oleul este un termen regionalism din Maramuresul istoric si defineste Uleiul . Pentru mine extrem de interesant fiindca este mult mai aproape de originalul Oleum din latina decat romanescul Ulei. Explicabil diferit de regionalismul transilvan Oloi ca derivat din maghiarul Olaj pronuntat identic. Interesant, fiindca o zona a dacilor liberi a pastrat un termen latin mai fidel decat zonele colonizate de catre romani.  Imi este greu a gasi o explicatie. Ea poate fi data de statutul si personalitatea acestor oameni, inca incredibil de traditionali chiar pentru vremurile globalizate in care traim.

Legatura  cu latina o regasim si in definirea maslinei, ca Oliva, interesant iar, uleiul de floarea soarelui e definit ca Oleu de ruja ( denumire nelatineasca ) si iar interesant, uleiul lampant de tip mineral, neexistent in perioada romanilor in aceeasi zona se numeste Oloi de lampa.

Analizand mai profund citatul din fotografia articolului, putem deduce ca obiceiul Descantecului este unul precrestin. Aplicat inca de pe Vremea dacilor si romanilor. Calitatile de finete si raritate locala a uleiului de masline, superioare unturii animale, a ridicat uleiul de masline  la standarde ritualice magice.  Pana la formatul de maxim simbolism denumit de acest popor ca descantec.

Descantec in esenta este o enigma. Asa cum Dorul e dor doar in romaneste, asa descantecul e descantec. Si nu Vraja ca exponentia asa cum e in latina , fara disociere de functie pozitiva sau negativa Descantecul este o Vraja, dar e o vraja pozitiva. In timp ce Vraja poate fi si negativa. In romaneste la vraja negativa ii zicem Deochi.

Si atunci sa definim descantecul ca original dacic? Interesant…….

Ca o continuare a logicii,

Oleu descantec

este acea esenta a poporului roman obtinuta prin imbinarea traditiilor dacice cu facilitatile romane ? Este aplicarea unor precrestine ritualuri dacice cu potiuni incarcate cu magie si simbolism de catre mult mai intinsa Roma? Potiuni magice care au anticipat perfect legatura cu ceea ce urma sa vina? Crestinismul, rostit eshatologic si dovedit prin Inaltarea la cer de catre Mantuitor  intre Ierihon la Ierusalim, pe Muntele Maslinilor?

Descantecele noastre, cel de morcovi, click aici! si cel de menta , click aici!

Lasă un răspuns