Ulei de plaja este acel accesoriu cate nu trebuie sa lipseasca din trusa de plaja . Rareori in format pur, in cele mai dese situatii diluat cu apa.
Aceasta solutie de ulei in apa corect se numeste lotiune. Lotiunile de plaja, pe langa uleiul bioactiv, apa si emulgatorul care asigura miscibilizarea acestora , obligatoriu trabuie sa aiba si minim un conservant ( denumit si paraben) pentru a stopa rancezirea uleiului . Lotiunile care nu se pulverizeaza prin sprayere se aditiveaza cu gelifianti sau agenti de ingrosare pentru marirea vascozitatii. Functie de scopurile urmarire exista 3 tipuri de lotiuni:
- lotiuni bronzante,
- lotiuni protectoare si
- lotiuni calmante dupa plaja.
Cele protectoare filtreaza razele UV si nu sunt de Natura oleioasa. Cele bronzante si cele calmante obligatoriu de natura oleioasa. in limbaj uzual, un
ulei de plaja
este o lotiune de plaja ultraconcentrata, fara steril( fiindca nu are sumedenia de parabeni, emulgatori, gelifianti si apa) ,este eco, bio, nonalergenica , fara limitari in utilizare. Un ulei de plaja , atat ca hidratant cat si ca bronzant sau calmant are o functie de minim 10 ori mai activa decat a lotiunilor din mass market. In alt limbaj, pentru aceeasi rezultate trebuie aplicata de 10 ori mai multa lotiune. Un plus adus de uleiul de plaja este lipsa reziduurilor. Agentii de ingrosare, emulgatorii nu sunt absorbiti de piele , conservantii ar fi de dorit a nu fi absorbiti de piele fiindca nu stiu sa faca diferenta intre microbii negativi care altereaza uleiul prin rancezire si microbii care reprezinta flora umana gram pozitiva. Astfel, ei sunt drastic limitati legislativ, dar prin supraexpunere sau prin cumul cu alte produse cosmetice chimice folosite se poate ajunge la alergii pe care generatia anilor 60-70 ai secolului trecut nu le cunoștea.
Ulei de plaja
natural prezinta ca reziduu excesul neabsorbit de piele, fiindca pielea isi absoarbe doar cat ii trebuie. Peste zi reziduul neabsorbit este primul tratament absorbit dupa uscarea pielii prin expunerea la soare.
Ne permitem a va sugera inaintea cumpărării unui produs de plaja, sa cititi atent lista cu ingredientele. Daca apar mai mult de 5 si apare cuvântul apa sau aqua, din prisma celor de mai sus, analizați-l profund !
Un ulei de plaja
natural are putine ingrediente si nu are apa. Cele obținute din oleaginoase doar un ingredient( ex unt de cacao, ulei de masline, ulei de cocos). Cele din neoleginoase sunt macerate , in general la rece, si in limbajul INCI apar sub doua ingrediente, primul uleiul de extracție ( cel mai utilizat uleiul de floarea soarelui din considerente de cost, dar poate fi si ulei de masline, ulei de susan etc) urmat de planta extrasa cu terminație extr. Cele complexe, mai rare prin disparitia ultraspecializarii pot avea mai mult de 2 .
Uleiul de plaja este varianta sănătoasă si economică la loțiunile si soluțiile chimice din mass marketul modern.